Influensa hos barn är vanligt förekommande, speciellt under vintern. De flesta får stanna hemma från skola och dagis under någon vecka, sedan är de redo att leka och busa igen. Här får du reda på vilka symtom som finns, och hur du bäst underlättar för ditt barn under sjukperioden.
Hos barn kan symtomen på influensa komma plötsligt. Det är inte alltid som barnen själva kan berätta hur de mår, men de flesta blir trötta och hängiga. Det finns inget botemedel mot influensa, utan det bästa du kan göra är att se till att barnet får tillräckligt med vätska och vila.
Influensa
Influensa är en infektion i luftvägarna som är speciellt vanlig på vintern. Det är en virussjukdom, vilket innebär att det inte finns någon medicin mot åkomman. Det är inte ovanligt att ett barn blir sjuk i influensa, och små barn drabbas oftare än större. Det finns en rad symtom att vara uppmärksam på, som feber, huvudvärk och muskelvärk. Små barn, upp till två år, kan dessutom ha andra symtom: diarré, kräkningar och magont.
Vårda ett barn med influensa
Influensa är en sjukdom som i de allra flesta fall läker ut av sig själv, utan komplikationer. Ett sjukt barn behöver vila under en vecka och är sedan på benen igen. Vid en influensa är det viktigt att barnet får i sig vätska, särskilt om det har feber. Annars är risken stor att drabbas av vätskebrist eller uttorkning. Mat som är lätt att svälja, som soppa, yoghurt och glass, brukar vara lättare att få ner än annan mat. Kall eller varm dryck kan lindra halsont och hosta.
En del läkemedel kan lindra symtomen. Febernedsättande läkemedel, näsdroppar och antiinflammatoriska sugtabletter kan vara till hjälp under den värsta sjukdomstiden. Det finns speciella läkemedel som är anpassade för barn. Fråga på apoteket om du känner dig osäker.
Vaccinera mot influensa
Det går att vaccinera barn mot årets influensa, men skyddet är inte hundraprocentigt. Till nästa år kommer viruset att ha förändrats, därför måste du vaccinera på nytt varje år. De flesta barn riskerar inte att få några följdsjukdomar av influensa, och behöver inte vaccinera sig. Dock väljer vissa att göra det för att slippa få influensa. I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som befinner sig i en riskgrupp bör vaccineras. Det handlar bland annat om barn med kronisk hjärt- eller lungsjukdom.